technik weterynarii
Pomaga lekarzowi weterynarii w zapobieganiu i zwalczaniu chorób zwierząt, kontroli stanu zdrowotnego i higienicznego zwierząt; wykonuje zabiegi sanitarno-weterynaryjne oraz zabiegi unasieniania zwierząt.
Zadania zawodowe:
-
określanie prawidłowej i nieprawidłowej budowy oraz czynności organizmów zwierzęcych
-
zapobieganie chorobom zwierząt oraz ocenianie stanu higienicznego i zagrożenia zdrowia zwierząt
-
wykonywanie zabiegów sanitarno-weterynaryjnych oraz zabiegów unasieniania zwierząt
-
pełnienie nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad produkcją, składowaniem, transportem i obrotem artykułami żywnościowymi pochodzenia zwierzęcego
-
badanie zwierząt rzeźnych i mięsa
-
wykonywanie podstawowych badań analitycznych tkanek i płynów ustrojowych zwierząt oraz środków spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego na potrzeby diagnostyki oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego
-
określanie zagrożenia wynikającego z kontaktu ze zwierzętami chorymi
-
poskramianie, unieruchamianie i kładzenie zwierząt oraz przygotowywanie pola operacyjnego
-
asystowanie przy zabiegach weterynaryjnych i chirurgicznych oraz przy sekcji
-
pielęgnowanie zwierząt przed i po zabiegach chirurgicznych
-
zakładanie opatrunków, wykonywanie zleconych wstrzykiwań podskórnych i domięśniowych oraz udzielanie zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach
-
przeprowadzanie korekcji racic, kopyt i rogów
-
przeprowadzanie szczepień, odrobaczania i oprysków zwierząt
-
przeprowadzanie zabiegów unasieniania zwierząt, z zapewnieniem właściwych warunków zoohigienicznych
-
prowadzenie akcji odkażania zagród, placów spędowych, środków przewozu itp.
-
prowadzenie instruktażu w zakresie biologicznego odkażenia nawozu, żywienia zwierząt i higieny produkcji zwierzęcej
-
mycie, wyjaławianie, konserwacja narzędzi i sprzętu weterynaryjnego
-
prowadzenie dokumentacji związanej z nadzorem weterynaryjnym (książki zabiegów, badań diagnostycznych, kart klinicznych zwierząt) i unasienianiem
Przedmioty zawodowe:
anatomia i fizjologia zwierząt; chów zwierząt gospodarskich oraz zwierząt towarzyszących; diagnostyka chorób zwierząt; choroby zwierząt; higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego; rozród zwierząt; usługi weterynaryjne |